Mošćenički pinel 2012.


Mošćenički pinel 2012. četvrta je po redu međunarodna likovna kolonija koja se održava u starom srednjovjekovnom gradu Mošćenicama smještenome na istočnoj obali istarskoga poluotoka u Hrvatskoj. Kolonija se održava od 25. 8. 2012. kada se na inicijalnoj izložbi umjetnici predstavljaju ranijim radovima po vlastitome izboru, a završava 1. 9. 2012. izložbom novonastalih radova. Lajtmotiv 4. međunarodne likovne kolonije su mošćeničke vedute, a organizator je Radna grupa za kulturni turizam pri Katedri Čakavskog sabora opdine Mošćenička Draga. Svečano otvarenje Mošćeničkog pinela 2012. održat de se 25.8.2012. u 19.30, a zatvaranje 1.9.2012. u 19.00 sati.
Cilj je ove kolonije promoviranje kulturno-turističkih vrijednosti Mošćenica kao jednoga od najstarijih i najočuvanijih gradida na Liburniji, uključivanje Mošćenica u međunarodnu mrežu gradova i mjesta u kojima se održavaju slične likovne radionice, intenziviranje likovnoumjetničke suradnje i razmjene na međunarodnoj razini te uključivanje djece u rad kolonije. U ovogodišnjoj likovnoj koloniji Mošćenički pinel 2012. godine sudjeluje deset umjetnika iz Hrvatske i inozemstva: Angelika Stephanie Böhm, Doris Brändlein, Nejra Brčić, Elsa Delise, Sabine Leichner-Heuer, Alexander Kerschner, Yasna Skorup Krneta, Jasna Levak, Valentina Šalamon Vencel i Livio Zoppolato. Međunarodna likovna kolonija Mošćenički pinel 2012. traje sedam dana i završava izložbom radova nastalih tijekom manifestacije. Izložba će biti postavljena u izložbenome prostoru smještenu u prizemlju Područne škole u Mošćenicama.
U okrilju Kolonije organiziraju se i dvije dječje likovne radionice pod nazivom Mošćenički pinelić 2012. One će najmlađima pružiti priliku za izražavanje kreativnosti uporabom različitih materijala, a omogućit će se i stvaranje partnerskoga odnosa među sudionicima Kolonije. Mošćenički pinelić 2012. održat će se u dva termina 28. i 30. 8. 2012. Ove godine svakodnevno će se održavati i muzičko-plesna radionica za djecu na koju se mogu prijaviti djeca u dobi od 7 do 12 godina. Prijave za dječje likovne radionice te posebnu muzičko-plesnu radionicu primaju se u uredu Turističke zajednice Opdine Mošćenička Draga (051-739-166) ili kod učiteljice u PŠ Mošdenice. Dječje likovne radionice vodit će umjetnici koji sudjeluju na Mošćeničkom pinelu 2012.
Mošćenički pinel 2012. su omogućili: Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga, Općina Mošćenička Draga, Zajednica Talijana Općine Mošćenička Draga, restaurant Johnson-Mošćenička Draga, pizzeria-bar Val Mošćenička Draga, Udruga Interinova Matulji, ISA d.o.o. Matulji, proizvodnja keramike.