Brseč

Srednjevjekovni duh grada, sa svojim uličicama i prolazima, sačuvan je do današnjih dana. Najviše gradskih kuća izgrađeno je u 17. stoljeću, dok zidine, utvrde i sam crkveni zvonik pripadaju ranom srednjem vijeku. Iz ranijeg je razdoblja i Kaštel, stara jezgra oko koje se kasnije razvilo naselje. Kuće su tipičan primjer primorske arhitekture, a na nekima su još i danas vidljivi natpisi u Glagoljici. I Brseč ima svoj mlin za masline iz 17. stoljeća - toš. U tom razdoblju brsečki je župnik Josip Mavrović dao podići zgradu Mašunerije, rezidencijalno zdanje s brojnim sobama, gospodarskim prostorijama i ložom te obnoviti župnu crkvu. Gradska šterna je na središnjem trgu staroga grada, a sastavni dio istoga je brsečka škola, izgrađena 1868. godine.
 
Navodimo samo one važnije sakralne objekte Brsečke župe: Župna crkva Sv. Jurja, Crkva sv. Križa, Crkva sv. Magdalene, Crkva sv. Stjepana na brsečkom groblju, te selo i Crkva Sv. Jelena i u biti Kapela sv. Nikole u Goloviku.
 
U gradskoj se loži, na ulazu u stari grad, nalazi bista slavnog Eugena Kumičića, hrvatskog književnika i političara. Rođen je u Brseču gdje se nalazi i njegova rodna kuća, danas pretvorena u knjižnicu i vrlo impresivnu galeriju „Eugen K" gdje izlažu eminentni hrvatski i strani umjetnici.
 
Akademski kipar Ljubo de Karina živi 2 km od Breseča, u zaseoku Zagore, stoga preporučamo posjet „galerija i atelje”. Njegove se skulpture nalaze u javnim prostorima u Hrvatskoj i inozemstvu (Njemačka, Italija, Slovenija, Japan). www.de-karina.net
 
Nezaboravan se pogled pruža s hridi kraj male Crkve sv. Magdalene. Smještaj u Brseču i bližoj okolici može se pronaći u privatnim sobama i apartmanima.