Kraj

Najistočnije naselje mošćeničke komune koje od davnina graniči s lovranskom komunom je Kraj.

 

Smjestio se na 67 metarskoj hridi iznad mora kojom dominira zavjetna crkva Blažene Djevice Marije.

 

Još davne 1454.g. Kraj se spominje u glagoljskom kupoprodajnom ugovoru opata Martina Mohovića iz Kraja, a 1521.g. u opruci Jurja Mohovića pisanoj glagoljicom ( replika se nalazi u crkvi u Kraju). Svjedočanstva o ljudskoj prisutnosti na ovom području nalaze se na brežuljku Gradac, iznad uvale Cesara (sjeverna granica Općine Mošćeničke Drage) gdje su pronađeni arheološki nalazi iz antičkog doba. Riječ je o ostacima nadzorne cestovne postaje i kontrolne utvrde. Kraj je u povijesti bio granica Pazinske i Kastavske grofovije. Dakle, početak jednog, a kraj drugog područja, odakle proizlazi porijeklo imena mjesta.

 

Nekada je to bilo mjesto ribara i pomoraca.

Kraj je rodno mjesto Viktora Cara Emina (1870. – 1963.) hrvatskog književnika i publicista.

 

U Kraju je živio i radio akademski slikar venecijanske škole Accademia di Belle Arti, Lukaš Valentin ( 1840. – 1915.), čije su slike, kočijama, dolazila razgledavati bogata gospoda iz Opatijskog ljetovališta.

 

Danas je to maleno mjesto tipični slikoviti mediteranski nukleus koji u mnogome podsjeća na prizore sa slika Paula Cézannea.

 

Od znamenitosti u Kraju vrijedi pogledati srednjevjekovnu zavjetnu crkvicu Blažene Djevice Marije, uvrštenu u registar graditeljske baštine, u čijem se posjedu nalazi i mnoštvo zavjetnih slika.

 

Zbog osebujnog položaja, bogatstva mediteranske vegetacije, male prirodne plaže „Lučica" i udaljenosti od ljetnih gužvi, u Kraj rado dolaze turisti željni mirnih večeri, mirisa lovora i mora sa pogledom na cijeli Kvarner sa Rijekom, otocima Krkom i Cresom u daljini.

 

Iz Kraja prema Sv. Antonu vodi markirana staza koja pruža veličanstveni vidik na Kraj, more i cijeli Kvarner. Dijeli se na Donji i Gornji Kraj, u kojem smještaj možete potražiti u sobama i apartmanima privatnih iznajmljivača.