Kultura i povijest

U začetke kulture ovoga kraja spada mala Crkva sv. Petra u istoimenom naselju gdje se još uvijek nalaze ostaci opatije, a tu je i kamenica za blagoslovljenu vodu iz 1573. godine ispisana glagoljicom. S glagoljicom povezujemo i Mošćenice, srednjovjekovni grad ponad Mošćeničke Drage i plaže Sv. Ivan, s kojeg uživamo u neponovljivim vizurama na Kvarner. Grad se spominje za naseljavanja Slavena u ove krajeve - Hrvati su se naselili u 7. i 8. stoljeću, a prije toga ovo je područje pripadalo Liburnima.

Po dolasku su otkrili mogućnost opstanka u ovoj idili podno brda koje su imenovali Perun, prema svome vrhovnom bogu Gromovniku. Za Peruna je vezano Trebišće, selo oteto suncu, u vječnoj hladovini, koje krije svoju bajkovitost u nekim dalekim prošlim vremenima.

Uz Mošćenice tu je i Brseč, tipičan srednjovjekovni gradić nastao na 157 m visokoj hridi nad Kvarnerom. Prvi pisani tragovi sežu u 1102. godinu kada je bio naseljen daleko ranije od ostalih o čemu svjedoči brdo Sisol, odnosno prapovijesna gradina ispod gdje su pronađeni tragovi kasnoantičkog naselja.

Ono što nas usko veže s Mošćeničkom Dragom i okolicom je stoljetna tradicija pomorstva. Ovaj je kraj rodio mnoge poznate kapetane i vrijedne mornare, o čemu svjedoče i brojne zavjetne slike koje se nalaze u nekoliko crkvica mošćeničke i brsečke župe.

Vile u Mošćeničkoj Dragi stare su više od jednog stoljeća i svojom arhitekturom i otmjenim izgledom posebno su privlačne. Krenite u razgledavanje tih plemenitih palača, slikajte se pred njihovim vratima i osjetite dah slavne prošlosti.

Ako vas zanima prošlost ovog kraja, možete posjetiti Zavičajnu zbirku Katedre Čakavskog sabora općine Mošćeničke Drage sa sjedištem u Mošćenicama.