Spaljivanje Pusta u Mošćeničkoj Dragi


  


Umjesto spaljivanja u Mošćeničkoj Dragi -  Pust se lansira u svemir

Na Pepelnicu organizira se tradicionalno lansiranje Pusta, A Mošćenička Draga već 37. godinu zaredom svog Pusta, poznatog Gobu – Krivca za sve, opet raketom lansira u svemir!

Bogata je karnevalska tradicija našeg kraja,a običaj spaljivanja pusta u MOŠĆENIČKOJ DRAGI je jedinstven.
Tradicija spaljivanja Pusta je na Pepelnicu, običaja kojim se duž cijelog Kvarnera ispraća karnevalsko ludilo. Ali, u Mošćeničkoj Dragi, malom turističkom mjestu smještenom 15 km južno od Opatije,  Pust se doslovno lansira raketom u svemir i to od onog trenutka kada je čovjek (Neil Armstrong) doista prvi put kročio na Mjesec.

Ideja o lansiranju Pusta u Mošćeničkoj Dragi rođena je dakle 1969. godine i otada se, izuzev svega nekoliko puta, održava na njihovoj rivi. Priča je s vremenom dobila i druge detalje pa danas predstavlja pravi mali spektakl kojeg je lani primjerice uživo gledalo oko 3.000 ljudi.

Predstava započinje, kao i uvijek dobro izrežiranim suđenjem Pustu, njihovom Gobu (tal. GOBO = kriv, pogrbljen) koji je uvijek kriv za sve u protekloj godini. Suđenje se prema scenariju prava kazališna predstava u kojoj, uz Gobota sudjeluju i sudac, tužitelj, branitelj te neka aktualna politička ličnost koja će ove godine, u povjerenju smo doznali, stići iz Europske unije. Samom suđenju prethodi i teatralni dolazak Gobe u pratnji krvnika. Čitav kazališni čin prati i posmrtni marš, a nakon suđenja slijedi veličanstveno lansiranje živog Gobe raketom u svemir. Riječ je, naravno, o maloj varci jer se živi Gobo prije stvarnog lansiranja nekako uvijek uspije skriti, a potom slijedi odbrojavanje i veliki – bum.

20 m raketa koja se za tu prigodu iznova sklapa svake godine uz veliki prasak i vatru doslovno leti u nebo, a cijeli spektakl završava još jednim praskom – veličanstvenim vatrometom.

Cijela predstava traje oko sat i pol i doista predstavlja nezaboravni doživljaj. Valja istaknuti da će se toga dana u Mošćeničkoj Dragi  organizira i Smotra pusnih zastava svih karnevalskih gradova i mjesta što je, vjerujemo, odlična uvertira u opisani spektakl.


OČEKUJEMO VAŠ DOLAZAK i 05.03.2014.godine na Pepelnicu!!!!

e-Visitor

WEBCAM