Međunarodna likovna kolonija - Mošćenički pinel


  


Jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih gradića na Kvarneru - Mošćenice, treću će godinu zaredom, od 25.08. do 01.09. biti pretvorene u umjetničku galeriju na otvorenom i to zahvaljujući velikoj međunarodnoj likovnoj koloniji Mošćenički pinel 2012.

Kada se u malom srednjovjekovnom gradiću koji i inače ostavlja dojam muzeja na otvorenom, organizira velika umjetnička kolonija, a djela postave na najljepšim lokacijama, tada doživljaj umjetnosti doista (p)ostaje nezaboravan. A upravo to će se dogoditi Mošćenicama, jednom od najočuvanijih gradića na Kvarneru, za vrijeme 4. međunarodne likovne kolonije Mošćenički pinel koja će biti održana od 25.08. do 01.09.

Kolonija će se održavati na različitim prostorima grada - na njegovim stepenicama (škalinima), trgovima, Kosnici - najljepšem vidikovcu na Kvarneru, unutar zidina kaštela, ispred crkvice sv. Bartula itd.  Tako će tijekom trajanja kolonije cijeli grad biti  radionica likovnih umjetnika iz različitih zemalja koji će svojim stvaralaštvom prenositi svoj doživljaj ovog srednjovjekovnog gradića. 

Mošćenički pinel 2012. započinje u subotu 25. kolovoza otvorenjem izložbe u prizemlju kaštela s već postojećim djelima sudionika kolonije. Prilikom svečanog otvorenja svaki od njih dobit će platna na kojima će tijekom sedmodnevne manifestacije prenijeti svoj umjetnički doživljaj Mošćenica. Novonastali radovi bit će izloženi na dan zatvaranja kolonije 1. rujna. Na ovogodišnjoj koloniji sudjelovat će, uz dvoje lokalnih umjetnika, gosti iz brojnih zemalja - Italije, Njemačke, Srbije, Bosne i Hercegovine te Austrije.

"Velikim" umjetnicima pridružit će se i mali stvaraoci koji će tijekom trajanja kolonije moći sudjelovati u dvije  kreativne likovne radionice na istu, spomenutu temu. Taj je program nazvan Mošćenički pinelići 2012., a održati će se 28. i 30. kolovoza. Djeca će raditi kolažom, oslikavanjem kamena različitim tehnikama, prirodnim materijalima i sl. i to na točno zadane teme i zadane tehnike. Lani je na dječjim radionicama sudjelovalo 80-ak djece što je i njima i roditeljima uvelike obogatilo doživljaj odmora u ovom kraju.

Koloniju organizira Radna grupa za kulturni turizam pri Katedri Čakavskog sabora općine Mošćenička Draga, uz  pomoć Turističke zajednice općine Mošćenička Draga, Općine Mošćenička Draga i Zajednice Talijana Mošćenička Draga.

e-Visitor

WEBCAM